DayCul

Pokret gorana i centar volontera Pančeva je u periodu od 08.04. do 15.04. 2013. godine u Pančevu realizovao  trening/seminar pod nazivom „DayCul – Act Daily, Think Interculturally“ u okviru programa „Youth in Action“ („Mladi u akciji“) koji sprovodi agencija EACEA Evropske komisije u Briselu.

         

Trening je realizovan u prostorijama Doma omladine, a učesnici iz Srbije, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Kipra, Italije, Rumunije i Hrvatske bili su  smešteni u Hotelu „Family Garden„, koji se nalazi u Goranskom parku. Učesnici treninga  su osam dana  živeli i radili zajedno i učili jedni od drugih, i na taj način ojačali ideju da su svi građani Evropske zajednice – drugačiji, ali ipak svi jednaki.

Trening je imao fokus na stereotipe, predrasude, diskriminaciju  i sve moguće oblike isključivosti. Učesnici su postali svesni ovih ograničenja i postaće aktivni multiplikatori evropskih vrednosti u lokalnoj zajednici.

Cilj projekta je bio razvoj interkulturalne kompetencije mladih i njihovih lidera za organizovanje međunarodnih projekata za mlade putem korišćenja kulturološke različitosti iz perspektive realnog svakodnevnog života i korišćenja  istog kao alata za otkrivanje identiteta (postati svestan svoje sopstvene kulture tako da postaneš otvoren za druge koji se od tebe razlikuju). Mladi ljudi su imali mogućnost da istraže fenomen kulture i kulturnih razlika iz perspektive svakodnevnog života.