ODRŽAN SIMPOZIJUM O
REKULTIVACIJI PARKOVIMA

18. decembra 2013. godine u Pančevu je održan simponzijum o rekultivizaciji parkova srpskog i rumunskog Banata, koji je organizovao Pokret gorana i centar volontera Pančeva u maloj sali gradske uprave. Ovaj skup je organizovan u sklopu aktivnosti IPA projekta „Parkovi za budućnost“ koji se realizuje kroz prekograničnu saradnju Srbije i Rumunije, a finansiran je od strane Evropske Unije.

Učesnici simpozijuma su bili stručnjaci iz partnerske organizacije sa središtem u rumunskoj opštini Karansebeš, dr George Florjan i dr Alina Marija Konstantinesku. Ispred Pokreta gorana govorili su mr Borislav Vulić, mr Andrijana Aćomović, Bojana Kalinić, prof. dr Matilda Đukić, prof. dr Stevan Dožić i prof. dr Gordana Dražić. Prisutne su pozdravile mr Ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana Pančeva i Jelena Batinić, članica Gradskog veća zadužena za privredu.

Ovom prilikom pomenuti stručnjaci su predstavili studije o rekultivaciji parkova, ali pre svega Goranskog parka u Pančevu i parka Tejuš u opštini Karansebeš u Rumuniji. Istaknuta je i potreba razmene iskustava i primera dobre prakse na primeni metoda za poboljšanje kvaliteta životne sredine, položaja i programa za građane Pančeva i građana iz EU tj. Rumunije.

 

RADIONICA O REKULTIVACIJI PARKOVA

 

Pokret gorana i centar volontera Pančeva je 29. i 30. januara, organizovao dvodnevnu radionicu pod nazivom „Rekultivacija starih banatskih parkova“ u okviru realizacije IPA projekta. Ovom skupu, koji se održavao u Malom klubu Doma omladine Pančevo, prisustvovali su predstavnici JKP-a „Zelenilo“, JKP-a iz naseljenih mesta, Gradske uprave, Privredne komore i Udruženja pčelara Pančevo, kao i učenici pančevačkih srednjih škola.

Uvod za samu radionicu i diskusiju bilo je niz stručnih predavanja koja su držali mr pejzažne arhitekture Andrijana Aćimović, ing. pejzažne arhitekture Ženja Marinković, , ing. pejzažne arhitekture Olivere Stefanov i Vojkan Milutinović, predsednik Udruženja pčelara Pančevo. U praktičnom delu radionice učesnici po grupama su na odštampanim mapama Goranskog parka dali svoje predloge uređenja istog, što će poslužiti projektnom timu da upotpune strategiju vođenja ovog parka.

 

Prisutni su imali priliku i da čuju nešto više o goranskom projektu „Parkovi za budućnost“ od menadžera i koordinatora projekta, Borislava Vulića i Ljiljane Konevski. Ono što je izvesno da je projektom obezbeđeno postavljanje solarnog punjača za mobilne telefone, montažno demontažna bina, sprave za vežbanje Spartakus, bežičnog interneta.