Pokret gorana i Centar volontera Pančevo povodom završetka letnjih aktivnosti organizovali su prezentaciju u Klubu Doma omladine.
Tokom leta, članovi organizacije imali su aktivnosti u prirodi, letnje kampove na Divčibarama i u Peščari, a najposećenija bila je radionica o avijaciji Različite radionice i predavanja u prirodi obeležile su leto za gorane i volontere koji su pored kampova na Divčibarama i u Deliblatkoj peščari, bili i na jednodnevnoj ekskurziji na Zasavici.
U okviru letnjih kampova bilo je prilike da članovi nauče nešto o biljkama, ekologiji, ali i drugim praktičnim i korisnim stvarima.
– Meni se svidelo to što smo svake večeri imali neko predavanje i pričali na radionicama, npr. o biljkama. Jako mi se svidelo. Najviše mi se dopalo kad smo učili da pravimo hleb, rekla je Nevena Živković, članica Pokreta gorana.
– Meni se svidelo to što je sve bilo u prirodi, a i društvo mi se dopalo, lepo sam se uklopila, iako se nismo poznavali od ranije. Najviše mi se dopala radionica o kompjuterima, rekla je Aleksandra Ogrizović, članica Pokreta gorana.
– Svi smo učestvovali u radionicama, a najviše mi se dopala istorija avijacije, rekao je Nikola Vlahović iz Pokreta gorana.
Gorani su izabrali istoriju avijacije kao najzanimljiviju radionicu i zbog toga je ovoga puta održana prezentacija o maketarstvu, avionima i njihovoj istoriji. Letnju sezoni članovi su završili druženjem u Klubu Doma omladine.
– Okupili smo se da, kao i svi Pančevci, obeležimo devedesetogodišnjicu prvog noćnog leta u Pančevu, a to je povod bio i da organizujemo radionicu o avijaciji i avionima koja se, pored svih radionca, deci najviše dopala. Želeli smo da večeras, posle svih kampova i svega što smo radili ovog leta, stavimo jednu tačku na to kako bi mogli da idemo u jesen, rekla je Ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana i Centra za volontere.
– Zainteresovali su ih avioni zbog toga što je to izuzetno zanimljiva i opširna tema, sam razvoj tih aviona i kako je sve to krenulo, a samo po sebi zanimljivo je i maketarstvo. U minijaturi je to zaista zanimljivo, postoji i takmičenje. Verovatno ih je to fasciniralo, rekao Miloš Andrić koji je vodio radionicu o maketarstvu i predavao o istoriji aviona.
Ljiljana Konevski je ovom prilikom najavila početak jesenje i zimske sezone u okviru kojih će nastaviti saradnju sa školama kroz sadnju generacijskog stabla, zatim zimski kamp na Tari kao i početak jesenje sadnje.