Pokret Gorana i Centar Volontera Pančeva je organizovao trening projekat DayCul – Act daily, think interculturally, koji se bavio kulturnim razlikama i interkulturalnim dijalogom
iz perspective svakodnevnog života. Projekat je odobren od strane Evropske Komisije, u okviru programa Mladi u Akciji.

Kao što je već rečeno, trening kurs DayCul je rodjen iz potrebe da ponudi mladim ljudima sa raznih strana Evrope mogućnost da istražuju fenomen kulture i kulturnih razlika iz perspective svakodnevnog života. Tačnije, istraživanjem Hrane, Muzike i Plesa, Jezika, Identiteta, Obrazaca Komunikacije, Medjuljudskih odnosa, Vremena, Lične kulture, Odnosa prema drugim kulturama, Uloga koje igramo u društvu i svih onih stvari koje oblikuju naš svakodnevni život (uverenja, vrednosti i pravila) koje su
duboko utemeljene u našoj kulturi.
Učenje o kulturnim razlikama iz perspective svakodnevnog života takodje je nudilo učesnicima mogućnost istraživanja sopstvenog identiteta i načina na koji se oni povezuju sa svojom kulturum, što je prvi korak u prihvatanju različitosti (postani svestan sebe i svoje kulture da bi mogao da prihvatiš druge koji su različiti od tebe).

Korišćena metodologija na treningu je bazirana na ne-formalnom obrazovanju koje je strukturisano i planirano i sprovedeno od strane trenera (predavača) ali s obzirom da dešava van formalno obrazovnih institucija otud i ime. Karakteristika ovakvih obrazovnih aktivnosti je da kombinuje individualne i grupne metode, gde se puno pažnje obraća na različite stilove učenja participanata i koriste se razne kreativne metode (kuvanje, muzika, ples, fotografija i sl) koji mogu pomoći boljem istraživanju i učenju na temu kulture i kulturnih razlika iz perspective svakodnevnog života.
Edukacija se dešavala u Domu Omladine, Pančevo u trajanju od 8 dana, od 08 – 15 Aprila 2013.
Smatramo da je Vojvodina bila plodno mesto za organizovanje edukacije na temu kulturnih razlika i dijaloga jer objedinjuje različite kulture, nacionalnosti i religije koje žive zajedno na jednom prostoru vekovima.

Učesnici treninga bile su mlade osobe koje dolaze iz Italije, Rumunije, Kipra, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Srbije, a predavači dolaze sa Kipra, iz Italije i Srbije.

U sklopu treninga organizovana je izložba 13. Aprila u 19.30h, u klubu Doma Omladine na temu različitih aspekata kulture koje je naša internacionalna grupa mladih učesnika istraživala u Pančevu i fokusirala se na Religiju, Hranu, Obrazovanje i Životnu sredinu. U tu svrhu koristili smo metodologiju koja se zove Photovoice, gde se kombinuje fotografija, tekst i zvuk da bi se ispričala priča o nekom društvenom fenomenu, u ovom slučaju kulturi. Više o samom projektu na www.facebook.com/daycul.daycul i www.pgcvp.rs.

0